K osnovni vsebini

Izdelki v primerjalniku

Kako izbrati eliptični trenažer?

Kako izbrati eliptični trenažer?
Kako izbrati eliptični trenažer?

Eliptični trenažer (tudi eliptični ali cross trainer) je priljubljena in učinkovita kardio naprava, na kateri se noge gibljejo po eliptični krivulji. S tem gibanjem prihrani sklepe in zahvaljujoč premičnim ročajem omogoča, da vključite tudi zgornji del telesa. Kot potrjuje ena od uporabnic: "Čutim, kako mi mišice delujejo, hkrati pa moji sklepi ne trpijo."

Z redno vadbo na eliptičnem trenažerju boste okrepili telesno in psihično kondicijo, srce ter mišice nog, stegen, zadnjice, hrbta, ramen in rok. Naprava pomaga tudi pri hujšanju ali okrevanju, poleg tega vam ni treba iti v telovadnico ali fitnes center – vadite v udobju svojega doma.

Osnovna priporočila in nasveti za izbiro eliptičnega trenažerja

  • Preden se odločite, razmislite, kdo bo uporabljal eliptik in kako pogosto. Rekreativni uporabnik, več ljudi ali profesionalni športnik?
  • Upoštevajte težo in višino vadečega (upoštevajte priporočene vrednosti obremenitev). Običajno velja, da višja kot je cena, bolj robustna in prostorna je naprava. Če pričakujete visoko obremenitev, izberite naprave najvišje kakovosti.

Izberite vrsto eliptika

  • Ročno voden eliptik - nižja cena, enostavno upravljanje (kolesce na vratu naprave), manj funkcij.
  • Eliptični ergometer – višja cena, udobno upravljanje, prednastavljeni programi, možnost nastavitve profila.

Plačajte dodatno za boljšo opremo in več funkcij

Če ste zahtevnejši športnik, izbirajte med dražjimi napravami – so elektronsko vodene, imajo težje bremensko kolo (vztrajnik) in večjo nosilnost. Paket običajno vključuje tudi prsni pas za učinkovitejšo vadbo.

Povežite napravo s tablico, vozite in se zabavajte!

Dandanes so na voljo »in« trenažerji, prilagojeni za povezavo s tablico ali pametnim telefonom, s pomočjo katerih lahko virtualno potujete po zanimivih krajih sveta – vsekakor poskusite z eliptiki inCondiSeveda pa nudimo tudi luksuzne eliptične trenažerje za zahtevne stranke.

Na katere parametre je treba paziti pri izbiri eliptičnega trenažerja?

✅ Zavorni sistem - Najpogosteje boste zasledili magnetni zavorni sistem, ki deluje na principu približevanja in ločevanja magnetov k vztrajniku ter tako zagotavlja gladek in tih tek trenažerja. Nekoliko boljši je elektromagnetni zavorni sistem.
✅ Okvir – Vključuje priporočeno obremenitev, dizajn in ergonomijo. Največja nosilnost naprave mora biti vedno nekoliko višja od teže najtežjega vadečega.
✅ Obremenilno kolo – Teža vztrajnika je običajno med 4 in 15 kg, profesionalne naprave pa imajo lahko bremensko kolo še težje. Optimalna teža je pomembna za kakovost in intenzivnost treninga. Težje kolo zagotavlja bolj gladko in uravnoteženo vožnjo ter s tem učinkovitejši trening.
✅ Dolžina koraka – Ta parameter določa največjo razdaljo med stopali. Na splošno velja, da daljši kot je korak, učinkovitejša je vaja, opisana elipsa pa bolj spominja na smučanje kot na tek na smučeh. Dražje naprave zaradi daljše in večje konstrukcije običajno ponujajo tudi daljšo dolžino koraka.
✅ Razmik stopal - Določa razdaljo med notranjima robovoma pedalov, običajno je udobneje vaditi s stopali bližje skupaj. Manjše naklone dosegajo predvsem naprave, ki imajo nakladalni mehanizem spredaj. Pedala se nato lahko premikajo po posebnih tirnicah in so lahko tesno druga ob drugi, ker niso "v napoto" ogrodju naprave.
✅ Računalniki in senzorji srčnega utripa – Preprost računalnik je dandanes del vsakega eliptika. Meri kadenco vadbe, razdaljo in čas vadbe. Profesionalni modeli ponujajo vrhunske funkcije, kot so merjenje srčnega utripa, števila porabljenih kalorij, nastavitve profila poti in podobno.
✅ Zgibni spoji - Kakovost materiala in dizajn določata vzdržljivost naprave. Poceni modeli uporabljajo torne segmente (ohišja), srednji razred je običajno opremljen s kovinskimi ali medeninastimi pušami, komercialne naprave pa s kakovostnimi ležaji SKF.

Kaj vas mora še zanimati pri izbiri eliptika?

  • Tiho delovanje, transportna kolesa in nastavljive noge za izravnavo neravnih tal. 
  • Ostale lastnosti - Profesionalne naprave omogočajo priklop prsnega pasu in prilagajajo obremenitev srčnemu utripu vadečega (HRC program), ponujajo tudi vadbene programe, merjenje telesne maščobe, orientacijski test telesne kondicije, senzorje vgrajene v ročke in podobne izboljšave. 
  • Garancija, servis, rezervni deli – Praktično je, da je servis eliptične naprave v bližini vašega doma.
Akcije in novice po e-pošti